Generationsskifte

Etablér dig som landmand

Det er dyrt som ung landmand at etablere sig. Bliv klogere her på dine muligheder for at drive og overtage et landbrug. Dyk ned i forskellige ejerformer og hør konkrete cases fra forskellige ejerformer

“Fremtidens landbrug afhænger af nutidens unge landmænd og unge gartnere. Der venter et uundgåeligt generationsskifte. Vi skal fortsætte den grønne omstilling. Og vi har brug for nye kræfter, der vil landbruget.”

-Jacob Jensen, Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, 27. november 2023

Dansk landbrug har udviklet sig markant siden midten af det forrige århundrede (1). Selvejet og familieejet har domineret i mange årtier, men er i dag under pres. Ejerformerne inden for dansk landbrug og gartneri er derfor under forandring mod færre, større og mere specialiserede bedrifter. Det betyder, at produktionen på de enkelte bedrifter er blevet mindre alsidig. Samtidig er stordriftsfordelene, men også de økonomiske risici, blevet øget (1).

De seneste mange års udvikling af dansk landbrug og gartneri har medført, at det er sværere for mange unge landbrugere og gartnere at etablere sig på samme måde som tidligere. Det skyldes, at bedrifterne er blevet dyrere, og det kan være vanskeligt at rejse den nødvendige startkapital til overtagelse. 

Og det udfordrer de unge landbrugere og gartnere. 

Derudover er gennemsnitsalderen i dansk landbrug og gartneri ca. 60 år, hvilket betyder, at vi går et stort generationsskifte i møde (Danmarks Statistik, 2021 & 2022). Derfor ser vi en stigning i nye og alternative ejerskabsformer blandt unge landmænd og gartnere, væk fra det personlige ejerskab og hen imod selskabsejet (1). 

Som udgangspunkt er der ikke én ejerform, der passer til alle situationer. Hver ejerform har sine egne fordele, ulemper og særlige udfordringer afhængigt af den konkrete kontekst. 

På denne temaside går vi i dybden med fordele, ulemper og udfordringer for fire af de mest dominerende ejerformer, så du kan indhente inspiration til, hvordan du kan etablere dig som ung landbruger eller gartner. 

Traditionelt selveje med eller uden genererationsskifte

"I det traditionelle selveje og familieeje bliver overdragelsen finansieret enten ved at et familiemedlem overtager ejendommen fra et andet familiemedlem eller ved at den nye ejer overtager den fra den tidligere ejer ved hjælp af enten egne midler eller lånte penge."

(Hansen et al., 2021).

Denne ejerform har været dominerende i dansk landbrug de seneste mange årtier. Især blandt de store bedrifter, som står for en stor andel af den samlede produktion, ses i dag mere selskabseje og flere eksterne investorer. Selvejet vil dog formentlig stadig være den dominerende ejerform i mange år endnu, og er ofte forbundet med både stort engagement og ansvarlighed over for hele bedriftens aktiviteter. Særligt for deltidslandbrugere er det den dominerende ejerform grundet bedrifternes størrelse og et mindre behov for en stor startkapital og realkreditfinansiering (1).

Fordele og ulemper ved et traditionelt selveje

Udfordringer: Den overordnede udfordring ved selveje er at fremskaffe den nødvendige startkapital til etablering. Da vi fortsat ser en udvikling mod større og mere specialiserede bedrifter, vil der også fortsat være udfordringer i at finde tilstrækkeligt startkapital til investeringen (1).

Selvejet er godt til dig, hvis du værdsætter selv at træffe de store beslutninger for din virksomhed og i øvrigt føler dig tryg i at stå med de økonomiske risici, ejerformen medfører. Derudover kan det være en fordel, hvis man på forhånd har en god opsparing, så der er mulighed for at fastholde en robust økonomi under etablering.  

Interessentskab (I/S)

Det traditionelle selveje kan enten ejes ved traditionelt selveje eller i en selskabsform. De seneste år er særligt andelen af interessentskaber (I/S) i landbruget steget, hvor ejerformen ofte anvendes i forbindelse med generationsskifte (1). Men den ses også som et partnerskab mellem to eller flere landbrugere eller gartnere. Her drives virksomheden i fællesskab, hvor man kan købe eller leje aktiver og optage lån i I/S. Både overskud og underskud deles i henhold til ejeraftalen eller interessentskabskontrakten mellem parterne.

Fordele og ulemper ved et interessentskab

Udfordringer: Der kan være udfordringer i at ændre ejerkredsen i et interessentskab. Det kan både gøre det vanskeligere at tiltrække eksterne kapital og for en interessent at træde ud af ejerkredsen.

Interessentskabet er godt til dig, hvis du ønsker at lave et glidende generationsskifte med fort eksempel et familiemedlem, eller ønsker at indgå et partnerskab med en, der kan tilføje både ekstra kapital til etablering eller bidrage med forretningsmæssig sparring.

Opstart med ekstern investorkapital

I en selskabskonstruktion, hvor der etableres med ekstern investorkapital, indgår en privatperson eller en institutionel investor en kontrakt om at være medejer af bedriften. Ejeraftalen indgås oftest med henblik på en langsigtet investering og med et højere afkast end ved selveje. Derfor stilles der oftest krav til en klar forretningsplan med fokus på afkast (2). 

Det traditionelle selveje kan enten ejes ved traditionelt selveje eller i en selskabsform. De seneste år er særligt andelen af interessentskaber (I/S) i landbruget steget, hvor ejerformen ofte anvendes i forbindelse med generationsskifte (1). Men den ses også som et partnerskab mellem to eller flere landbrugere eller gartnere. Her drives virksomheden i fællesskab, hvor man kan købe eller leje aktiver og optage lån i I/S. Både overskud og underskud deles i henhold til ejeraftalen eller interessentskabskontrakten mellem parterne.

Fordele og ulemper ved opstart med ekstern investorkapital

Virksomheden kan stiftes enten ved selveje eller i en selskabskonstruktion, herunder I/S eller Aps, hvor der er forskel på hvordan parterne hæfter i økonomisk nedgang. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på fordelingen af ejerandel. Ved en ejerandel på under 25% og en stemmeandel under 50% er man ikke tilskudsberettiget til etableringsstøtte for unge landbrugere eller gartnere.

Udfordringer: En udfordring ved at etablere sig med ekstern investeringskapital er behovet for en klar forretningsplan, med fokus på økonomisk afkast. Det kan medføre udfordringer forbundet med både bedriftsejerens værdisæt, der ikke nødvendigvis kun handler om at generer det højeste afkast for enhver pris, samt virksomhedens fleksibilitet. Det er vigtigt at afstemme med investoren på forhånd. Der kan desuden være udfordringer i, hvordan selskaberne hæfter, hvis en af parterne går konkurs. I flere selskabskonstruktioner hæfter man solidarisk, men der findes alternativer. ApS er et eksempel på en selskabsform, hvor der oftest hæftes usolidarisk.

Interessentskabet er godt til dig, hvis du ønsker et likviditetsmæssigt løft til at etablere dig og har mod på at skulle indgå et kontraktligt samarbejde med en ekstern investor (2).

Opstart af driftsfællesskab

I en selskabskonstruktion, hvor der dannes et driftsfællesskab, indgår to eller flere virksomheder i et langvarigt samarbejde gennem en kontrakt, enten med eller uden fælles ejerskab af selskabernes aktiver. Driftsfællesskabet har ofte til formål at skabe stordrifts- og/eller kombinationsfordele (1).

Stordriftsfordele betyder, at to eller flere bedrifter opnår en større fællesmængde inden for det forretningsområde, de har specialiseret sig inden for.

Kombinationsfordele betyder, at to eller flere bedrifter - gennem hver deres specialisering - i kombination opnår en produktionsmæssig fordel.

Driftsfællesskabet kan dermed både omfatte en fælles samlet produktion eller udvalgte funktioner i selskabet - såsom investeringer i maskineri, bygninger eller andet produktionsanlæg (1).

Der er sjældent tale om en sammenlægning af bedrifternes aktiver, men derimod et samarbejde mellem flere juridiske enheder. Samarbejdet organiseres derfor oftest som en selvstændig økonomisk og juridisk enhed. Formålet er ofte at udnytte den eksisterende kapital i driftsfællesskabets samarbejdspartnere både bedre og mere effektivt (1).

Fordele og ulemper ved et driftsfællesskab

Udfordringer: En udfordring ved driftsfællesskaber er, at der kan opstå uenighed mellem driftsfællesskabets samarbejdspartnere.

Interessentskabet er godt til dig, hvis du allerede har etableret din egen bedrift, men ønsker at forbedre den langsigtede konkurrenceevne blandt andet gennem strategisk planlægning, udnyttelse af stordriftsfordele samt øget teknologianvendelse (1).

Kilder for ovenstående sektioner:

Danmarks Statistik. (2021). Gartneri i 40 år. Hentet d. 8. dec. fra: https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/Analyser/visanalyse?cid=45276

Danmarks Statistik. (2022). Portræt af danske landmænd. Hentet d. 8. dec. fra: https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/nyt/GetAnalyse.aspx?cid=49360

(1) Hansen, H. O, Møller, M., Olsen, J. V., & M. F. Møller. (2021). Fremtidens ejerformer i dansk landbrug – udfordringer og løsninger. Hentet 8. dec. fra: https://forenetkredit.dk/wp-content/uploads/2021/06/Final_Ejerformer-ny.pdf 

(2) Kjeldgaard, K. (2017). SEGES Finans & Formue ApS. Hentet 8. dec. 2023 fra: https://www.landbrugsinfo.dk/-/media/landbrugsinfo/public/9/e/9/eo_17_7428_case_ekstern_investor.pdf

Bliv klogere på de fire dominerende ejerformer i landbruget og gartnereriet

Mød Mathias, Jonas, Sofie og Christian

Mathias Hansen - Selveje med generationsskifte (landbrug)

Mathias Hansen overtog sin bedrift, Dalsbakkegård, ved Nykøbing Sjælland, hvor han fik etableringsstøtte i 2023. Bedriften er på omtrent 150 ha, hvoraf 115 ha består af lejede arealer. Bedriften er en blanding af planteavl og græssende kvæg af racen Aberdeen Angus, som bruges til naturpleje.

"Jeg er vokset op med selveje og er "af den gamle skole". Selv hvis generationsskiftet, som jeg har gennemført, ikke havde været en mulighed, ville jeg stadig have valgt den ejerform. Men på trods af det, er det komplekst at overtage en virksomhed, og man står meget alene, selv med en rådgiver på siden. Rådgiveren kan rådgive om det finansielle, men det er nok en 1/10 af hvad der er vigtigt når man overtager en virksomhed."

Læs Mathias’ svar på hvad hans oplevelse med ejerformen har været

Jonas E. Jensen - Selveje uden generationsskifte (landbrug)

Jonas E. Jensen overtog sin bedrift, Vestergaard, ved Snevre, Hjørring, hvor han fik etableringsstøtte i 2023. Bedriften er på omtrent 155 hektar og er en blanding af planteavl og griseproduktion med 645 årssøer.

​​"Mit ønske med bedriften har fra starten været, at skabe en bæredygtig virksomhed. Det at kunne levere på både klimadagsordenen og den bæredygtige bundlinje er vigtigt for mig. Da jeg overtog bedriften gennem selveje, var det egentlig ikke i spil, at jeg skulle gå sammen med andre, men nu tænker jeg faktisk at det kunne være godt at kigge i retning af det for at få hjælp til at geare og udvikle bedriften yderligere."

Læs Jonas’ svar på hvad hans oplevelse med ejerformen har været

Sofie Stage Pedersen - Medejer af Aps (gartneri)

Sofie Stage Pedersen er i proces med at overtage en ejerandel af Joel Klerks Planteskole Aps ved Skævinge, Sjælland. Sofie planlægger at søge etableringsstøtte i 2024 og målet er at overtage 50% af bedriften. Bedriften er en specialplanteskole, der producerer løvfældende træer samt syrener til have, by og landskab.

“Jeg startede faktisk med noget helt andet, med baggrund i økonomi, men det mistede lidt min interesse. Så stødte jeg tilfældigt på gartnererhvervet og Joel Klerks Planteskole. Ejeren søgte efter en person, der med tiden kunne overtage bedriften, og han havde netop ændret selskabsformen til et ApS, hvilket gjorde det lettere for mig at træde ind. Det var ikke noget, jeg havde forventet, men samtidig en mulighed, jeg nok ikke ville få igen”

Læs Sofies svar på hvad hendes oplevelse med ejerformen har været

Christian Frigaard - Opstart af Aps med ekstern investor (landbrug)

Christian Frigaard driver Frigaard Landbrug Aps ved Nørbæk, nord for Randers. Bedriften er på omkring 500 hektar og består hovedsageligt af planteavl. Christian har tre ansatte på bedriften og startede med ekstern investor.

Læs Christians svar på hvad hans oplevelse med ejerformen har været

Vil du søge tilskud og finansiering som ung landbruger eller gartner?

Materialet er finansieret af- og udviklet i samarbejde med Landbrugsstyrelsen

Hvis du kunne tænke dig at læse mere, så anbefaler vi at læse dem her: