Plantebaserede fødevarer - Udviklingsstrategier
2022
National handlingsplan for produktion, forarbejdning og markedsføring af planter til humant konsum
November 2020
Forsknings- og udviklingsstrategi for et nyt vækstområde i den danske fødevareproduktion i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Dansk Vegetarisk Forening
2022:
Frejs nationale handlingsplan
For at Danmark kan blive et foregangsland inden for udvikling, produktion og afsætning af plantebaserede fødevarer foreslås det, at visionære politikere og partier nedsætter en arbejdsgruppe for området. Denne bør bestå af førende eksperter for området, forskere, GTS’er, landmænd og erhvervsfolk, der kan udarbejde anbefalinger til fremme af produktionen af plantebaserede fødevarer. Dette dokument skal ses som et bud på mål og anbefalinger til Danmark som en stærk plantenation, men det bør suppleres af anbefalinger og handlingsplaner for den foreslåede arbejdsgruppe.
November 2020:
Mulighed for at videreudvikle vores styrkepositioner
Fælles ambitioner for flere plantebaserede fødevarer
Den danske landbrugs- og fødevaresektor har en stærk vision om at være klimaneutrale i 2050. En række af erhvervets virksomheder har desuden sat egne mål, der skal videreudvikle bæredygtigheden i den samlede værdikæde, herunder mindske klimaaftrykket. Den danske regerings mål er at reducere Danmarks samlede udledning af klimagasser med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990. På den baggrund kom Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren i foråret 2020 med en række anbefalinger til initiativer, der kan bidrage til at nedbringe klimaaftrykket.
Sektoren vil være en grøn vækstmotor, der leverer de mest klimavenlige produkter, teknologier og knowhow til resten af verden. Den grønne omstilling skal være et konkurrenceparameter og lede til nye forretningsområder, samtidig med at de eksisterende danske styrkepositioner udvikles. Klimapartnerskabet pegede også på, at landbrugs- og fødevaresektoren har behov for, at der udvikles nye plantebaserede produkter, som kan imødekomme forbrugernes efterspørgsel efter vegetabilske fødevarer.
For at nå dette mål, og udvikle denne del af landbrugs- og fødevareproduktionen parallelt med den øvrige del, er det nødvendigt at allokere målrettede ressourcer, der kan sikre forskning og udvikling gennem hele værdikæden, fra jord til bord.
Med denne strategi for forskning og udvikling inden for plantebaserede fødevarer peger vi på de forsknings- og udviklingsmæssige behov, der er for at kunne fremme flere plantebaserede fødevarer ‘Made in Denmark’. Strategien er udarbejdet i et nyt partnerskab mellem Landbrug & Fødevarer, Dansk Vegetarisk Forening, Tænketanken Frej og fødevarebranchens aktører, baseret på input fra en række af klyngens virksomheder og interessenter. Dette partnerskab samler kræfterne fra jord til bord, fra land til by og på tværs af generationer.