Biomasse

 

Kampen for at biomassen ikke går til spilde

Når vi dyrker biomasse, optager det plads, der ellers kunne bruges til fødevarer, skov eller natur. På trods af det, er biobaseret et buzzword der bruges om alt fra din plastikpose til den elektricitet der kommer ud af stikkontakten. Det store spørgsmål er derfor om vi overhovedet bør bruge biomasse til at producere alle de her ting? Og hvordan vi så sørger for, at biomassen bruges mest optimalt? Alt det og meget mere kan du blive klogere på her.

God fornøjelse!

Explainer

Biomasse kan være et grønnere alternativ til de fossile ressourcer. Men er planterne virkelig en genial løsning på vores olieafhængighed?

Podcast

I denne podcast tager vi dig med på husholdningsaffaldets rejse fra din skraldespand til biogasanlægget og videre ud i samfundet som nye ressourcer.

Longread

Har du lyst til at nørde videre, så dyk ned i vores longread og bliv klogere på hvad biomasse egentlig er og hvordan vi sikrer at få størst mulig værdi ud af det.

Explainer: Planter - en genial løsning på vores olieafhængighed?

Det er nødvendigt, at vi finder alternativer til fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringerne. Alt plantemateriale kalder vi biomasse og langt hen ad vejen kan det laves til produkter, der kan erstatte fossile ressourcer som olie og gas.

Se videoen og bliv klogere på, om planter virkelig er en genial løsning på vores olieafhængighed?

Podcast: Bioaffald - det grønne guld?

Hvad sker der med vores nøje sorterede bioaffald, efter der er bundet knude på den velkendte grønne pose? Det kan du blive klogere på i denne podcast, hvor vi tager dig med på en spændende rejse fra husholdsningsaffald til biogas og næringsrig kompost. Lyt med!

Du kan finde alle afsnit på din iPhone, på Spreaker eller i din yndlings podcast-app under “Frejs Fødevarefrekvens”.

 
 
Bioaffald - det grønne guld?
 

Longread: Biomasse

Har du prøvet at kigge på din tomme øl og tænkt, om den ikke liiige kunne blive fyldt igen ved et trylleslag? Et uendelig cirkel af øl der hele tiden fyldte sig selv op - det kunne sgu da være smart. Hvad hvis jeg fortalte dig, at øl faktisk kan være med til at dyrke ny øl?

Eller i hvert fald biproduktet fra det, for den skal lige igennem dig først. Det var idéen, da Nørrebro Bryghus og Landbrug & Fødevarer indsamlede 55.000 liter pis på Roskilde Festival i 2015 og brugte dem til at lave øllen Pisner. De lunkne dåseøl skulle jo ud igen, så hvorfor ikke bruge det til at lave en øl-loop. Og bare rolig - der kom selvfølgelig ikke pis i Pisner. Det blev brugt til at gøde den maltbyg, som øllen senere blev brygget på. Pis bliver til maltbyg, som bliver til øl, der bliver til pis, og så kører cirklen - Landbrug & Fødevarer kalder det selv for “Beer-cycling” (1).

Podcast, explainer-video og longread om biomasse er produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Læs mere om projektet her.

Hvis du kunne tænke dig at læse mere, så anbefaler vi at læse dem her: