
Klimaproportioner
Proportionerne på plads
Alle dine valg og madvaner har en påvirkning på klimaet, men du er måske ikke klar over, at ikke alle valg har lige stor vægt og betydning. Hvordan træffer man egentlig de mest klimavenlige valg? Bør man f.eks. undgå emballage og fødevarer fra den anden side af kloden? Eller hvilke valg batter egentlig mest? Vi har samlet viden til dig, der gerne vil blive klogere på klimaeffekten af dine fødevarevalg.
God fornøjelse!

Explainer
Kan du mon lave en kødsovs, som ikke er helt ude af (klima)proportioner? Bliv klogere på hvordan her.
Podcast
Vi har taget en ekspert med i supermarkedet for at guide dig til de mest klimavenlige valg på en helt almindelig indkøbstur!
Longread
Lyst til at nørde videre? Tjek vores longread, hvor vi ser på proportionerne i klimaaftrykket fra dine kostvaner.
Explainer: Kan du lave en kødsovs, som ikke er helt ude af (klima)proportioner?
Bør man helt udskifte kødet med grøntsager og planteprotein? Og hvis man er veganer, kan man så godt tillade sig at tage sin linse-bolognese med som madpakke på charterrejsen? Eller er det helt ude af (klima)proportioner?
Alt det og meget mere kan du blive klogere på i denne explainer.

Podcast: Klimaproportioner
Du står foran supermarkedet. Menuen står som altid på spaghetti bolognese. MEN: I 2050 skal Danmark være klimaneutralt, og vi skal ALLE bidrage. Derfor skal det fra i dag være den klimavenlige udgave. Du har ingen anelse om, hvor du skal starte… Men frygt ej! Frejs Fødevarefrekvens hjælper dig i denne omgang på vej til at træffe mere klimavenlige valg nede i supermarkedet.
Du kan finde alle afsnit på din iPhone, på Spreaker eller i din yndlings podcast-app under “Frejs Fødevarefrekvens”.
Debatevent: Klimaproportionerne på plads
Supermarkedet er et virvar af gode tilbud, et kæmpe sortiment og flere varianter af samme vare. Men det er ikke lige meget, hvad du lægger i kurven, hvis du gerne vil handle klimavenligt. Er der forskel på kød, når vi taler om klimabelastning? Er det bedst for klimaet at vælge kål fra Danmark eller tomater fra Spanien?
Derfor inviterer Tænketanken Frej på ekspedition i forbrugsjunglen, og sammen med et kompetent panel vil vi til dette event guide dig til at træffe de svære valg i supermarkedet.
Longread: Få dine fødevarers klimaproportioner på plads
Trine, Jens, Mikkel og Astrid er venner. En dag over en øl begynder en diskussion – hvem af dem lever egentlig mest klimavenligt? De har alle sammen ændret deres vaner for klimaets skyld, men hvad har den største virkning?
Trine forsøger så vidt muligt at leve emballagefrit – hun handler ind i løsmarkeder, hvor hun selv kan medbringe glas til ris, pasta, mel og andre varer, og grøntsagerne i hendes køkken er også købt i løssalg.
Jens bekymrer sig ikke så meget om emballagen på den mad, han spiser, men i stedet på hvor hvor langt den har rejst. Han vælger derfor næsten udelukkende danske varer, fordi han gerne vil spise så lokalt som muligt.
Mikkel er vegetar og har valgt kødet fra for at gøre noget for klimaet. Han spiser stadig ost, smør og drikker mælk, men spiser ingen typer af kød eller fisk.
Astrid har fravalgt oksekød, lam samt mejeriprodukter fra disse, men spiser stort set alt andet.
Podcast, explainer-video og longread om biodiversitet er produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Læs mere om projektet her.
