Miljøaftryk

 
Frej+Portr%C3%A6t+2020_20200615_G03A7646-Edit-2.jpg

Hvorfor snakke om miljø i en klima- og biodiversitetskrise?

Grundvand, randzoner og pesticider - vi ved godt det kan lyde lidt tørt. Men hvis vi gerne vil skabe en stadig mere bæredygtig fremtid, er miljøet lige så vigtig som klima og biodiversitet. Derfor har vi samlet al den vigtigste viden omkring miljø og fødevarer. Scroll dig gennem siden og bliv klogere.

God fornøjelse!

Explainer

Hvad drikker du i grunden? Tænker du over, hvor vandet kommer fra, når du åbner for hanen? Find ud af det nu.

 

5 skarpe

Læs vores 5 skarpe pointer om kemi i drikkevand, så du kan blive klogere på forskellen mellem grundvand og drikkevand, og hvad kemi har af betydning.

 
 

Podcast

Lyt med og hør, hvad pesticidrester og giftstoffer har af betydning, når det ender op i dit glas med postevand.

 
 
 

Longread

Kan du ikke få nok? Læs vores longread for at få den detaljerede udgave.

Explainer: Hvad drikker du i grunden?

Vi danskere er heldige. For når vi åbner for hanen, strømmer det ud med lækkert vand, som er lige til at drikke. Men hvordan kan det egentligt være, når man i andre lande skal købe vand på flaske?

Vi graver i sagen og gør klart, hvorfor du skal sende en kærlig tanke til Miljøstyrelsen og vandværkerne, hver gang du slukker tørsten med frisk, koldt, dansk vand fra hanen.

 5 skarpe: Miljø og fødevarer

Bæredygtighed handler også om miljøpåvirkningen fra os og vores fødevarer. Derfor har vi skrevet 5 skarpe, som giver dig en introduktion til de vigtigste aspekter af fødevarers miljøpåvirkning.

 

1.

Vores produktion af fødevarer sætter et aftryk på miljøet. Her kan man tage f.eks. klima og biodiversitet med, men i vores gennemgang får det sine egne afsnit. Miljøudfordringer har handler om udledning af andre stoffer til miljøet, der kan have en betydning natur, grundvand, mennesker m.m.

2.

Landbrugets brug af gødning er nødvendig for, at planterne vokser, men er samtidig derigennem, at landbruget sætter et markant aftryk på miljøet. Ikke al gødningen optages af afgrøderne på marken - en del siver også ud i vandløb eller grundvandet, hvor det kan forårsage forskellige problemer for bl.a. biodiversitet i havmiljøet.

3.

Pesticider bruges til at kontrollere bl.a. ukrudt og skadedyr, men de kan påvirke og skade det omgivende miljø. Det kan have betydning for planter, dyr og mikroorganismer, der lever i eller omkring marken og vandløb.

4.

VI tillader brugen af gødning og pesticider under forudsætning af en række regler, der skal sikre et minimalt aftryk på miljøet. I Danmark er det henholdsvis Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen, der administrerer disse regler. Mange af reglerne er desuden bundet på direktiver, som vi er forpligtet til at overholde gennem vores EU-medlemsskab. 

5.

Et essentielt værktøj til at arbejde med pesticiders aftryk på miljøet er en gren af videnskaben, der hedder miljøkemi. I miljøkemien beskæftiger man sig bl.a. med risikovurderinger, som bruges til at vurdere risici for miljø, natur og sundhed. I dag skal alle pesticider i EU godkendes ud fra forskellige risikovurderinger, der sigter at begrænse den negative påvirkning. 

Podcast: Ligger djævlen i dråben?

Landbrugets brug af pesticider kan lede til, at pesticidrester ender op i vores grundvand. Bør vi frygte for vores helbred, når vi tænder for hanen og hælder et glas postevand op? Lyt med, hvis du vil blive klogere på pesticider og giftstoffer i dit drikkevand og din hverdag.

Du kan finde afsnittet på din iPhone, på Spreaker eller i din yndlings podcast-app under “Frejs Fødevarefrekvens”.

 
 
Ligger djævlen i dråben?
 

Longread: Miljø og fødevarer

Tidligere ville man kategorisere klima og biodiversitet under miljø. Danmark har i længere tid haft et miljøministerium, end vi har haft et klimaministerium. Og vi har f.eks. ikke et reelt naturministerium men en Naturstyrelse, der ligger under Miljø- og Fødevareministeriet. 

I vores gennemgang vil vi derfor tage biodiversitet og klima for sig, så når vi kigger på ‘Miljø og Fødevarer’, så mener vi f.eks. fødevareproduktionens brug af gødning og pesticider. 

Brugen af pesticider har sammen med bl.a. kampen mod atomkraft eller modstand mod GMO været en af de helt fundamentale mærkesager for store dele af miljøbevægelsen. Pesticider fik for alvor opmærksom i 1960’erne, da amerikaneren Rachel Carson skrev bogen ‘Silent Spring’. Bogen handlede om, hvilke konsekvenser vores brug af pesticider havde på natur og miljø. Og det var der gode grunde til, for brugen af pesticider og gødning fik for alvor turbo på i årtierne efter anden verdenskrig.

Hvis du kunne tænke dig at læse mere, så anbefaler vi at læse dem her: