Emballage

 

Hvor ofte tænker du over den indpakning, dine fødevarer kommer i?

Komposterbart, genanvendeligt eller lige til skraldespanden – vi kan ikke løbe fra det: Emballage er kommet for at blive, men er den måde, vi tager os af fødevareemballage i dag, ansvarligt overfor kommende generationer?

Vi har samlet viden til dig, der gerne vil blive klogere på fødevareemballagens betydning – både det gode, det onde og det du ikke vidste, at du ville vide.

Videnssiden er udviklet med støtte fra Novo Nordisk Fonden.

God fornøjelse!

Explainer

Vidste du, at det ikke er al din plastikemballage, som bliver genanvendt? Bliv klogere her.

 

Podcast

Er plastikemballage uundværligt for fødevarers holdbarhed, eller en trussel mod den bæredygtige fremtid?

 
 

Debatevent

Læs om vores debatevent, hvor vi dykkede ned i fremtidens bæredygtige fødevareemballage.

 
 
 

Longread

Lidt nørdet er det nok. Men fordybelse er starten på alle nye indsigter. Du kan fordybe dig i vores notat om emballage.

Explainer: Bliver al din plastikemballage genanvendt?

I Danmark er vi rigtig gode til at sortere vores affald, men faktisk er det kun 9%, som genanvendes. Nu tænker du nok: "Jamen jeg sorterer jo alt mit affald - hvorfor er det så KUN 9%, som genanvendes?". Det er et rigtig godt spørgsmål!

I denne explainer-video zoomer vi ind på plastikemballage, når vi stiller spørgsmålet: "Hvorfor er det ikke al din plastik emballage, som genanvendes?

Podcast: Plastikemballage - skurk eller helt?

Vi genanvender kun 9% af al forbrugt plastik i Danmark. Men hvorfor bruger vi overhovedet plastik som emballage til vores fødevarer? Og hvordan kan vi reducere det store spild? Det gør forskningsprofessor i syntetiske matierialer på Nationalmuseet, Yvonne Shashoua, dig klogere på i dette afsnit.

Du kan finde alle afsnit på din iPhone, på Spreaker eller i din yndlings podcast-app under “Frejs Fødevarefrekvens”.

 
 
Plastikemballage - skurk eller helt?
 

Debatevent: Skal der pant på din mælkekarton?

Hvordan skal fremtidens fuldstændigt genanvendelige fødevareemballage se ud 🤷🏼‍♀️? Er det gulerod, pisk eller pant, der skal få os forbrugere til at sortere endnu mere og bedre?!

Alt dette blev vi klogere på til debateventet med titlen: “Skal der pant på din mælkekarton”.

Mød Anders, som var deltager til debatten, fortælle om, hvad der overraskede ham mest ift. plastemballage i videoen til venstre.

 Infografik: Skarpeste citater fra debateventets panel

Citat Emballage Insta Square John Thøgersen.png
Citat Lars Gårn Hansen Insta Square.png
Citat Marianne Bigum Insta Square.png
Citat Gunhild Nørgaard Insta Square.png

Longread: Plastic fantastic?

Plastik som fødevareemballage: Genialt og udfordrende

Skrevet af Aslak Heuser Christiansen

Plastik spiller en rolle i stort set alle aspekter af vores liv, og hvis du prøver at kigge op over kanten af din computer, kan du med meget stor sandsynlighed få øje på plastik flere steder. Siden vi begyndte at anvende plastik i 1950´erne, er der på globalt plan produceret 6,3 milliarder tons plastikaffald, hvoraf kun 9% er genanvendt, mens det resterende er endt på forbrændingsanlæg, lossepladser eller i naturen (1).

Plastik har både fantastiske og problematiske egenskaber. Det er eksempelvis genialt, når det kommer til at forlænge holdbarheden af vores fødevarer, hvormed det mindsker madspild og vi undgår, at der kommer bakterier eller urenheder i fødevarerne, der kan gøre os dårlige. Udfordringerne er dog også til at få øje på. Meget plastik ender i naturen og i verdenshavene, hvor det forurener vores dyr og miljø. Derudover er det meste plastik udvundet af fossile brændsler, og er derfor med til at holde vores olieproduktion i gang, der udleder kuldioxid og dermed forværrer vores klima.

Podcast, explainer-video og longread om emballage er produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Læs mere om projektet her.

Hvis du kunne tænke dig at læse mere, så anbefaler vi at læse dem her: